Allt om familjen community. Forum för hela familjen inom motion, hälsa, kost och rådgivning Webbshop Tidningen Springcykel Zarahs Hälsoblogg   Zarah's Health Blog
 
Familjetipset - tio i topp-tips för hela familjen

 

Välkomna er lilla med ett fint dop

Visst är det härligt med ett litet barn som ser livets ljus, som skall tas omhand och växa upp till en egen individ. Här hittar du våra kanonmysiga tips för en lyckad start för den lilla.

1. Ert lilla barn ska stolt bära sitt namn genom hela livet och självklart, så ska detta firas med en namngivningsceremoni eller ett dop.

2. Många väljer att döpa sitt barn i en traditionell dopklänning och kanske finns det redan en fin variant som gått i släkten/files/includes/blog.php-.js Om inte, så är det aldrig för sent att skapa traditionen genom att inhandla en enkel vit klänning med en liten mössa. Alla seder är inte traditionella och dop har inga självklara regler, så ser det som ER dag, då ni gör så som passar er bäst!

3. Vill ni vara i kyrkan, hemma eller i en annan miljö som ligger er varmt om hjärtat/files/includes/blog.php-.js Det är helt okej att vissa vill vara i kyrkan medan andra hellre är i hemmets lugna vrå. 

4. Prästen som får i uppdrag att döpa ert barn, kan göra det i kyrkan och/eller i hemmet, så känn efter vilken person, plats och tillställning som ni önskar er lilla.

5. Nästa steg är att bjuda in era vänner, släkt och familj för att fira stunden tillsammans med de som senare kommer att bli en del av barnets tillvaro. Avgör tillsammans om ni bara vill bjuda er familj eller även bjuda in släkten och/eller ha ett stort dop med kära vänner/files/includes/blog.php-.js Se över era möjligheter för att få plats ordentligt.

6. Tänk till kring maten och skoja till det klassiskt dopet med dopp bestående av kaffe och tårta. Kanske kan en liten fruktbuffé eller fruktsallad förgylla på ett lite hälsosammare sätt.

7. Presenter, tips om fina presenter till barnet är nästintill ett måste på ett dop. Just till ett dop, så känns det bra med en lite personligare present såsom ett namnsmycke, en broderad kudde, ett badlakan med bebisens namn eller datum för dopet. Även en silversked som gått i släkten är ett bra tips, en skallra i ett mer hållbart material som håller länge eller en vacker ram för ett fotografi på bebisen eller en varm mening om framtiden.

8. Gudmor eller gudfar, hur väljer du/files/includes/blog.php-.js Gör det enkelt för er och välj med hjärtat! Hoppa hellre över valet av en gudmor eller gudfar om det känns påtvingat. Det viktiga är ju faktiskt att barnet har många som värnar om det och dess framtid.

9. Om ni trots allt väljer en gudmor eller gudfar, så be dem eller mor- eller farföräldrarna att läsa en dikt eller tända ett dopljus för barnet. Det är stämningsfullt, vackert, minnesvärt och får dem att känna sig delaktiga.

10. Hyr in en fotograf till ceremonin eller be en vän som kan hjälpa er att dokumentera dagen!

En sista tanke och tips...

Glöm inte det klassiska tackkortet, då dopet är över, presenterna är öppnade och ni vill visa er uppskattning för de som delat er minnesvärda stund. Välj en fin bild på er bebis, antingen från dopet eller taget vid ett annat tillfälle. Placera kortet i ett vanligt vitt dubbelkort, skriv en enkel mening om dagen som passerat och tacka för presenten.

Ett extra plus är att namnge presenten ni fick, genom att tydligt visa att ni minns varje gästs present tex; ”Tack Kerstin för den fina kudden”! Ett annat roligt tips är att skicka ett kort med bebisentyd hand – eller fotavtryck, doppa sötisens tass i lite vattenfärg bara och håll den mot kortet.

  Aktivitetstipset
Allt i hemmet
Bra och ha-tipset
Hälsotipset
Semestertipset


Musikinspirera de små

Musik stimulerar barnen i deras utveckling – både motoriskt, sensoriskt, emotionellt och socialt. Barn blir smarta av musik och om de får lära sig ett instrument, så har de lättare för att lära sig andra saker, visar studier från Linköpings Universitet.
Läs artikeln

Så här får du bilglada barn

Gör en bingobricka på saker ni kan tänkas se på vägen. Ta ett papper som ni delar in i nio rutor. Rita in olika saker ni kan tänka er att se under bilfärden, tex ett rött hus, en ko ett tåg mm. När ni sedan sitter i bilen med varsin bingobricka är det bara att pricka av det som man får syn på. Den som först får en rad ropar bingo, och den som först kan kryssa av hela brickan vinner.
Läs artikeln

Senaste tipsen
 
 


Inspirationsbrevet från Pigga Barn och Kostkoll

Annonser

Springcykel